Omgaan met hoogsensitiviteit (HSP)

Hoogsensitiviteit (ook wel Hooggevoeligheid of HSP genoemd) is een eigenschap waarbij interne en externe prikkels makkelijker doorkomen. Als HSP’er ben je daarom gevoeliger voor o.a. burn-out en stress, angsten en de sfeer van de mensen en omgeving om je heen. Als je overprikkeling kunt voorkomen kun je veel mooie dingen uit je HSP-zijn halen, zoals empathie, verbondenheid en diepgang. In een wereld die voor een groot deel niet is ingesteld op gevoelige mensen kan het nogal een uitdaging zijn om je hoofd boven water te houden. Als mede-HSP’er weet ik hoe belangrijk het is om overprikkeling te voorkomen en geef ik je graag tips.
Voel jij je wel eens anders en heb je het idee dat mensen je niet begrijpen? Mis je vaak diepgang in sociale relaties en voel je snel met andere mensen mee? Kun je snel vermoeid raken door prikkels zoals geluid, veranderingen en emoties van andere mensen? Grote kans dat je ook HSP bent! In tegenstelling tot wat veel mensen denken wil dit niet zeggen dat je snel in huilen uitbarst of je aanstelt. Hooggevoelige personen hebben vaak geleerd om hun gevoeligheden voor de buitenwereld te verbergen en komen eerder sterk dan zwak over. Veel HSP’ers vinden het moeilijk om hulp te vragen en zich kwetsbaar op te stellen wanneer zij zich niet lekker in hun vel voelen, en zijn eerder geneigd er voor anderen te willen zijn. Ze voelen zich al snel teveel en zijn bang om toch niet de hulp te krijgen die ze nodig hebben.
Als je nog niet zo lang weet dat je HSP’er bent of hier misschien nog over twijfelt, dan is het belangrijk om te leren omgaan met de valkuilen van het sensitief zijn. Ook als je al jaren weet dat je hooggevoelig bent is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden omdat het gevoelige plekken blijven waarbij burn-out, overspannenheid, angsten en depressies op de loer kunnen liggen. Voorkomen is beter dan genezen, nietwaar?
Ik weet als HSP’er als geen ander waar je tegenaan kan lopen als je hooggevoelig bent en werk al jaren als coach en psycholoog met cliënten die HSP zijn. Hierbij geef ik je vijf van de beste tips die mij en anderen hebben geholpen:
Lees boeken over HSP
Allereerst is het belangrijk om te weten wat hooggevoeligheid precies inhoudt. Veel van die kennis heb ik gehaald uit het lezen van boeken. Op het internet vond ik vaak minder wat ik zocht omdat het toch vaak minder praktisch wordt gebracht en het soms wat zweverig aandeed. Zoals elke eigenschap heb je echter mensen die weinig ervan hebben, de meesten die ergens gemiddeld scoren en een groep die meer van deze eigenschap heeft. Eigenlijk heel logisch dat dit ook voor gevoeligheid geldt dus! Omgaan met HSP begint bij acceptatie, en hoe meer ik las over hooggevoeligheid, hoe meer ik wist over de beperkingen en mooie kanten hieraan. Dat heeft mij geholpen om te erkennen en accepteren dat ik hooggevoelig ben en hier trots op te mogen zijn.
Zorg voor de nodige ontspanning
Voor iedereen geldt dat het nodig is om voor voldoende ontspanning te zorgen, maar voor HSP’ers geldt dit nog veel meer! Zeker als je naast hooggevoelig ook dol bent op nieuwe dingen en prikkels opzoeken dien je dit te compenseren met voldoende rust. Hoe je dit doet is geheel aan jou. Een paar voorbeelden; ga de natuur in, luister naar muziek, mediteer, sport of ga schrijven, lezen, tekenen of schilderen.
Geef aan waar je behoeften/wensen liggen
Zoals hooggevoelig persoon ben je geneigd vooral te kijken naar anderen en hieraan tegemoet te komen. Hierdoor vergeet je jezelf en kun je hierdoor niet de steun en het begrip krijgen wat je wilt. De belangrijkste vaardigheid die je daarbij kunt inzetten is open communicatie. Geef duidelijk aan wat je wel wilt of niet wilt. Andere mensen weten vaak niet wat je nodig hebt omdat ze er niet allemaal doorheen kunnen prikken. Help ze dus een handje door duidelijk te zijn.
Geniet van je leven
Het voordeel van sensitiviteit is dat prikkels zonder filter doorkomen. Vaak is dat geen pretje, omdat je je bijvoorbeeld niet kunt afsluiten voor het gesprek van je collega’s of de geuren van zwetende mensen sneller oppikt. Er zitten ook hele fijne kanten aan! Zelf geniet ik bijvoorbeeld volop van heerlijk geurende kaarsen of bloemen, luister ik naar fijne muziek, proef ik alle smaken van lekker eten en probeer ik om dankbaar te zijn voor alles wat ik in mijn leven heb.
Kies een passende (woon/werk) omgeving
Een van de meest belangrijke lessen die ik in mijn leven heb gekregen is dat ik echt een passende omgeving en fijne mensen om mij heen moet hebben om mij goed te voelen. In het verleden heb ik meerdere baantjes gehad die echt totaal niet bij mij pasten. Daarnaast heb ik ervaren dat waardering en erkenning krijgen voor wat ik doe echt heel erg belangrijk is. Ik vergelijk dat wel eens met een bloem die onder de juiste condities uitkomt, maar bij niet ideale condities slap wordt en gaat hangen. HSP’ers kunnen bij de juiste omstandigheden stralen en boven zichzelf uitgroeien.
Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag!