Jaloers in een relatie

Bijna iedereen in een vaste relatie is wel eens jaloers geweest wanneer een partner aandacht kreeg van een andere vrouw of man. Jaloers zijn hoeft dus geen probleem te zijn, mits het niet te vaak voor komt en je de realiteit in ogenschouw neemt. Meestal verdwijnt gezonde jaloezie na een tijdje, maar wat doe je als je ziekelijk jaloers bent en constant je partner in de gaten houdt? In dit artikel geef ik je tips om hiermee om te gaan.
Gezonde en ongezonde jaloezie
Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen normale jaloezie en ziekelijke jaloezie. Wanneer er daadwerkelijk een dreiging is dat de partner vreemdgaat of aandacht krijgt van een aantrekkelijke man of vrouw dan valt dit onder gezond en volstrekt normale jaloezie. Je wilt in dit geval je partner niet kwijt, en voelt dus een steek van jaloezie opkomen. Dit is een goed teken; het laat je merken dat je je partner liefhebt en niet kwijt wilt raken.
Zodra jaloezie steeds vaker de kop op steekt, ook in gevallen wanneer er geen reëel dreiging voor de relatie bestaat, dan kun je dit ongezonde jaloezie noemen. Hier valt soms het meerdere malen checken van je partners facebook pagina, mail of whatsapp berichten onder. Daarnaast kun je opmerkingen of gedrag van je partner uit verband trekken en snel denken dat hij/zij vreemd zou gaan. Sommige mensen houden deze gedachten en gevoelens stil voor de partner, terwijl anderen hier juist constant vragen over stellen of opmerkingen over maken. Dit kan voor veel problemen in een relatie zorgen.
De oorzaken van ongezonde jaloezie
Vaak komt ongezonde jaloezie voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen en een hoge mate van afhankelijkheid van de partner. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt vind je jezelf minder waard, en ga je er dus van uit dat anderen je ook wel niet op waarde zullen schatten. Als je niet van jezelf houdt, hoe kunnen anderen dan wel van jou houden? Wanneer je hele leven draait om je partner heb je ook meer te verliezen. Hierdoor kun je een grotere angst hebben om je relatie te verliezen.
Jaloezie kan tevens voortkomen uit nare gebeurtenissen uit het verleden. Bijvoorbeeld wanneer je vader of moeder vreemdgegaan is, en je daardoor het idee hebt gekregen dat dit jou ook zou kunnen gebeuren. Blijkbaar is het dus vrij normaal. Ook eerdere relaties waarbij een partner vreemdgegaan is kan ervoor hebben gezorgd dat je moeite hebt om je partner te vertrouwen. Het kan tevens zo zijn dat je zelf de behoefte voelt om vreemd te gaan, maar dit tegelijkertijd niet wilt toegeven. Je projecteert dan je gevoelens op je partner, en wijst hem/haar af voor een gevoel die je zelf hebt.
Ten slotte is er een mogelijkheid dat je angsten gegrond zijn, en je partner inderdaad vreemdgaat. Je zou dit intuïtie of voorgevoel kunnen noemen. Wanneer je partner zich anders gedraagt, meer afstand neemt, vaker weg gaat of later op zijn werk blijft kan dit erop wijzen dat je partner vreemdgaat (maar dit hoeft uiteraard niet).
Wat kun je doen tegen jaloezie?
Jaloezie kan, als je hier niets aan doet, steeds ergere vormen aannemen. Het controleren van je partner of het vragen van bevestiging kan namelijk op de korte termijn een opgelucht en prettig gevoel geven. Op de langere termijn zorgt het er echter voor dat je steeds meer gaat controleren en je, door je gedrag, de kans groter maakt dat hij/zij echt vreemd zou gaan. Je behandelt hem/haar namelijk al alsof ze jou niet trouw zijn. Het is dus belangrijk dat je leert om je jaloezie te temmen. Hieronder vind je enkele oefeningen.
Onderzoek je jaloezie
Stel jezelf allereerst de volgende vragen om je jaloezie te onderzoeken: Hoe lang ben je al jaloers? Heb je deze gevoelens ook al gehad in eerdere relaties? Op welke momenten ben je jaloers? Waardoor is de jaloezie ontstaan? En ten slotte: denk je dat jou jaloezie gezond of ongezond is, en waarom?
Praat erover met anderen
Wanneer emoties erg sterk zijn kan het moeilijk zijn om de realiteit te zien. Omdat anderen alles objectiever kunnen zien, hebben zij vaak een idee of je jaloezie onrealistisch is of niet. Daarnaast kan het prettig zijn om je verhaal te doen bij iemand, zonder dat je je partner hiermee lastig hoeft te vallen
Stop met controleren!
Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan controleren en het vragen van bevestiging verslavend zijn. Hoe eerder je hiermee stopt hoe beter! Wanneer je een bepaalde behoefte voelt opkomen probeer dan afleiding te zoeken, of een pen en papier te pakken en het van je af te schrijven. Net als bij andere verslavingen, heeft het vaak even de tijd nodig voordat je hier geen behoefte meer naar hebt. Geef het dus de tijd zodat het kan uitdoven.
Werk aan je zelfvertrouwen
Als je vriendelijker en positiever naar jezelf kijkt, dan verandert dit vaak ook het beeld dat je denkt dat anderen van je hebben. Houd bijvoorbeeld een positief dagboek bij, waarin je opschrijft waar je blij mee bent over jezelf en welke leuke en goede dingen je op een dag hebt gedaan. Denk op een positieve manier over jezelf en herhaal een gedachte die je een goed gevoel geeft, zoals “ik ben goed zoals ik ben!”.
Geniet van elkaar
Garanties in de liefde zijn er niet, en zul je ook nooit krijgen. Leef met de dag en geniet van de tijd die jullie samen hebben. Als jij leuker en aantrekkelijker bent voor je partner heeft hij/zij ook minder de neiging verder te kijken. Bedenk ook dat wanneer je partner vreemdgaat het niet altijd iets over jou zegt; het zegt meer over de ander. Jij verdient iemand die je op nummer 1 zet!
Maak een afspraak
Kom je er alleen of samen niet uit? Kom dan eens praten bij Psychologiepraktijk Healthy Minds. Ik kan je helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen en je minder jaloers te maken in je relatie.
Vragen of direct aanmelden!